ASSOCIACIÓ  SARDANISTA  COLLBLANC - TORRASSA

 

EL MON DE LA SARDANA I LES ASSOCIACIONS.
S'HA CONTITUIT A LA CIUTAT DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT
“L'ASSOCIACIÓ SARDANISTA COLLBLANC – TORRASSA.

Una entesa entre els" AMICS DE LA SARDANA" del Casal Progrés de L'Hospitalet ,i la colla sardanista
"JOIA CATALANA"(fundada l'any 1947), han constituït
L'ASSOCIACIÓ SARDANISTA COLLBLANC- TORRASSA.
A tal afecte es va nomenar una Junta Gestora per redactar els estatuts, i posteriorment demanar inscripció a la Generalitat de
Catalunya com també a l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat.En data 4 de febrer de 2011 l'Associació Sardanista Collblanc­Torrassa ha quedat inscrita a la secció primera del Registre de Associacions de la Generalitat de Catalunya del Departament de Justícia de la Direcció General de Dret
i d'Entitats Jurídiques. Finalment en data 13 d'abril d'enguany, l'Associació Sardanista Collblanc- Torrassa ha sigut inscrita
en el Registre Municipal d'Entitats de l'Ajuntament de l'Hospitalet
amb el número 1021.
Per tant, des d'ara començarem a fer realitat tot allò pel qual varem fundar l'Associació:
Fer present la sardana als nostres barris de Collblanc- Torrassa.Volem significar que tant els Amics de la sardana del Casal Progrés com la Colla Sardanista Joia Catalana,
conserven la seva pròpia identitat.
Des d'aquí volem donar les gràcies a tots el socis que han confiat en nosaltres, a la vegada que fem una crida a la gent que estima la sardana i, en general, la nostra cultura popular, a fi que s'involucrin en el nostre projecte fent-se socis.
La nostra Associació no vol interferir devant de ningú, peró si que volem tenir el nostre espai a Collblanc Torrasa.


ASSOCIACIÓ SARDANISTA COLLBLANC-TORRASSA

Resum de les finalitats de l'Associació.

L'Associació Sardanista Collblanc -Torrassa realitza la seva tasca en e lterreny cultural, educatiu, social i de temps lliure de la
Comunitat.
Amb les seves propostes vol potenciar i difondre la cultura i les tradicions catalanes.
En la participació més àmplia possible de la societat. En queda exclòs qualsevol ànim de lucre.
Les propostes d'activitats que farem tenen les següents caraterístiques.
Organització de ballades de sardanes, cursets d'ensenyament de sardanes, aplecs i concerts de cobles per tal de potenciar la
participaci6 i difusió de la sardana.
Elaboració de mitjans d'informació pels socis de l'associació d'aquelles ballades, activitats i mostres de folklore català que es
celebrin i siguin d'interès dels associats.
Organització de trobades, jornades, exhibicions, conferències, debats i mostres de cultura tradicional catalana.
Col'laboració amb altres entitatsi col-lectius en l'organització o en la difusió d'activitats de caire tradicional català.
Realitzar un programa d'activitats que potenciïn la més àmplia participació en les ballades de sardanes i altres mostres de la
cultura tradicional catalana.
Potenciar l'estudi i el coneixement de les nostres tradicions.
Recollir i mostrar la actual riquesa cultural i folklòrica del nostre país.
Mantenir viu i potenciar, sobretot entre el més joves, l'interès pel folklore català.

Nosaltres volem, entenem, sentim que la sardana és
LA DANSA NACIONAL DE CATALUNYA.
La nostra seu social és: CASAL D'ENTITATS de Collblanc-La Torrassa. Ronda de la Torrassa, 105, 08903 l'Hospitalet.
Adresa postal: Ronda de la Torrassa,111. 08903 l'Hospitalet
E-mail: sardanista.collblanctorrassa@gmail.com
associ.sardanista.collblanc-torrassa@outlook.com

 

3 DE JUNY DE 2011, PRESENTACIÓ OFICIAL DE L'ASSOCIACIÓ, A L'AUDITORI DE LA REGIDURIA DE L'AJUNTAMENT DE L'HOSPITALET.
Després dels coresponents parlaments per part del presidend de l'Entitat, i dels representants de l'Ajuntament, varem poder gaudir de la presencia del Cor de Noies de la Coral Sant Medir, que ens va interpretar un variat repertori icloienti una sardana.
Es va cloure l'acta amb l'interpretació de LA SANTA ESPINA, que tothom va escoltar en respecta i emoció.
La presentació va ésser a càrrec del director i presentador del programa de sardanes de Radio l'Hospitalet "La Nostra Festa", un programa que està en entena cada diumenge i dies festius de 10 a 12 del migdia.
Desde aqui, la junta de l'Associació vol donar les gracies a l'Ajuntament per totes les facilitats que em trobat a la regiduria del Districta, com també a les més de 140 persones entre socis i simpatitzns, que ens varen recolsar en aquest acta tan importan per la nostra Associació
.

DIA 23 DE MARÇ DE 2012
CONFERÈNCIA A CÀRREC de JORDI PUERTO I PARRAMOM
PERIODISTA,ESCRIPTOR I HISTORIADOR.

Amb gran assistència de sardanistes, el conferenciant ens va explicar el perquè i el com de la sardana. amb la claredat que el caracteritza, tothom va coincidir que va esser molt interessant i qùe sapiguem quelcom que a vegades s'oblida, i no sabem per on caminem.

Jordi Puerto i Parramon
Biografia
Va néixer a Barcelona el 15 de novembre de 1929, però, com ell mateix diu, el seu poble és Gósol La guerra estronca els primers estudis, Finalitzada, va al Col·legi Cervantes del Poble Nou, Als 14 anys comença a treballar en una Companyia d'Assegurances, que deixa per anar a una altra, en la qual arriba a Cap de Producció, i hi roman fins a la jubilació (1946-94). Tot treballant es matricula lliure a l'Escola d'Alts Estudis Mercantils.
Les primeres incursions periodístiques les realitza el 1949, en la revisteta Pistrincs, que continua a Pedraforca. Ambdues figuren a la Història de la Premsa Catalana.
Capdanser de la colla Pedraforca (1950-75). Secretari fundador, de la Unió de Colles Sardanistes (1956-58). Realitza des de Ràdio Joventut, de Barcelona., el programa Aplec (1966-87)., també hi fa un espai de Música Catalana (1976-77). Esdevé periodista. Duu a terme el certamen de La Sardana de l'Any (1971-86), que assoleix gran popularitat com a “hit parade” de la sardana i que es reprèn, el 2004.
EI crida Jaume Torrents, de Ràdio Barcelona, per fer el guió de Cartellera de la Sardana (1968-72), també és requerit per el Noticiero Universal, on fa una columna setmanal (1968-76). Entre 1988-94 realitza des de Ràdio l’Hospitalet Catalunya a l'abast.
L'Obra del Ballet Popular li atorga els premis d'Estudi Històric (1976, 1999 j 2007). de Divulgació (1991} i d'Estudis Sardanistes (2001) i el 2008 la Medalla al Mèrit Sardanista. És soci honorari de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (1987). Membre actiu del Grup d'Informadors Sardanistes des de la seva fundació. Iniciador de l'Escola de Sardanes de EI Corte Inglés (1978). Fundador í membre del Consell de redacció de la revista Som (1980). Membre del Consell Directiu de l'Obra del Ballet Popular (1988-07).
Forma part de la Comissió Gestora de la Federació Sardanista de Catalunya. Membre fundador d'Amics de Josep M. Bernat (1992-04).
Membre fundador de la revista l'Obra (1998). Conferenciant i col·laborador amb escrits a diverses publicacions butlletins i programes.
Autor dels llibres: Cants de vida. poemes (1993) (inèdit). Aproximació a la cobla Barcelona (1998). La tenora, 150 anys, els luthiers (1999), Cròniques en forma de cercle (2000), Retalls d'una vida (Josep Mª. Bernat) i A l'entorn del cercle (inèdit) (2002), Història de les Colles Sardanistes 1844-1960 (2003) La dansa en cercle i EI vuitè dia (inèdit) (2005), Història de les Colles Sardanistes II 1960 2005 (2006), Diccionari de Cobles (2007), l'Obra del Ballet Popular (2008). Cròniques del Foment de la Sardana (2009). En preparació: La Sardana a Baetulo. Tot sobre La Sardana de l'Any. Una lliura són 400 grams. També té iniciats els treballs per fer un recull d'articles seus publicats.

Associació Sardanista Collblanc - Torrassa

Carta oberta a tothom qui pugui interessar.
El passat dia 21 de juny tingué lloc la cloenda dels cursos de sardanes del Casal La Torrassa i del Casal Progrés. Per primera vegada dos Casals on s'imparteixen cursos de sardanes, a càrrec dels monitors de l'Associació, s'uneixen i celebren junts la cloenda dels cursos. Es va fer un dinar de germanor, es repartiren diplomes per tots els alumnes, en un ambient distès i de fraternitat sardanista. S'aplegaren unes 80 persones entre convidats, sardanistes i simpatitzants.
Un dels nostres objectius", de la nostra Associació és: unir, mai separar, sense estridències(?), i amb una voluntat ferma de fer allò que mereix la sardana, "Una gran rotllana on hi càpiga tothom, al marge de mals entesos". Uns mals entesos que moltes vegades tenen transcendència fora dels ambients sardanistes, cosa que fa molt mal al sardanisme en general. Si una cosa ens manca encara, és demostrar que entenem tots plegats què ÉS la sardana i el que representa.
És una obligació de tots els sardanistes que, com a tals, vetllem per la nostra Dansa Nacional, tant en l'àmbit personal com en el col·lectiu, i aquí és on encara tenim molta feina a fer. No hi ha prou de fer grans o petits desplegaments organitzatius, sinó que ha d'anar acompanyat d'una ferma voluntat de fer per la sardana allò que encara tenim lluny: la UNIÓ.


DIA 19 DE MAIG DE 2013
PRIMER APLEC DE LA SARDANA
PARC DE LA MARQUESA

L'Hospitalet.

Organitza: ASSOCIACIÓ SARDANISTA COLLBLANC-TORRASSA

 

Bona acollida de la nova associació sardanista Collblanc-Torrassa a l'Hospitalet

COMUNICACIÓ | Publicada el 24/07/2011
Al voltant dels 80 socis ja donen suport a la nova agrupació sardanista nascuda al barri de Collblanc-Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat. Tan sols tres mesos després de la seva constitució, fruit de l'entesa entre els Amics de la Sardana del Casal Progrés, i la colla sardanista Joia Catalana, la nova agrupació ja ha notat la bona acollida que ha tingut entre els veïns, que veuen de bon ull la creació d'una nova entitat que potenciï la presència de la sardana al barri, fins ara força escassa. Presidida per Jaume Gubert, l'Associació Sardanista Collblanc-Torrassa manté la identitat tant dels Amics de la Sardana com de la colla Joia Catalana, però fa una crida als amants de la dansa nacional de Catalunya perquè es doni a conèixer entre els ciutadans d'aquesta zona de l'Hospitalet.
A banda de la presentació a l'Ajuntament de l’Hospitalet, la nova associació ja ha organitzat dues audicions de sardanes, una per la festa major, i mica en mica, es va reservant el seu espai en el ventall associatiu del barri. Les dificultats a l’hora d'aconseguir subvencions en aquests moments de crisi, fa que l'activitat de l'associació encara sigui petita, però la voluntat és créixer i difondré la sardana al barri.


PARLEM DE SARDANES

El proper dia 15 de Novembre d'enguany, La compositora i dinamitzadora Montserrat Pujolar, ha tingut la gentilesa de vindre a les nostres contrades de Collblanc-La Torrassa, a parlar-nos de sardanes.
La conferència tindrà lloc a les 6 de la tarda al Centre Cultural de Collblanc - La Torrassa, c/. Mare de Dèu del Desemparats, 87, de l'Hospitalet de Llobregat.
La nostra Associació seguin els objectius que ens vam marcar desde la nostra fundació, volem portar la sardana a les nostres barriades. Us hi esperem a tots els que volgueu donar-nos suport en la tasque que ens marcarem.

BIOGRAFIA

PUJOLAR i GIMÉNEZ, Montserrat. (Ripoll, Ripollès, 14 desembre 1939). En l'actualitat viu a Barcelona. Considerada infant prodigi, nasqué portant a dins i'art musical. Abans d'acomplir-se el seu primer any ja el manifestava cantant i marcant ei ritme de les músiques que escoltava. Ais tres anys s'inicià en el solfeig i als 4 es presentà per primera vegada en públic, interpretant al piano algunes peces sola i acompanyada a 4 mans. Als 5 prenia part en recitals on interpretava al piano i cantava, i també feia l'acompanyament a d'altres instruments, ballets i cants.
Cursà els estudis aj Conservatoria del Liceu,de Barcelona,
on va ser protagonista d'un fet excepcional ja que, en sols 4 cursos, aconseguí fer tota la carrera i amb la qualificació global d'Excel.lent. La Universitat de Barcelona li atorgà el Premi Extraordinari ai/la Milior Alumne/a de Música.
Titulada en Magisteri, professora de batxillerat, bibliotecària i mare de família, en el transcurs de la seva vida ha abandonat la música en períodes importants que semblaven definitius, però, a la fi, el seu destí musical s'ha imposat.
A més de compondré peces religioses, cants corals, i musicar poemes,és l'autora de lHimne del Milenari del Monestir de Ripolli de l'Himnede Catalunya en Miniatura.
Sardanes: Mil anys del Monestir de Ripoll (1978) Amb l'esperit vibrant (1979), Petitona (1980), Ripoll a l'entorn del Monestir (1988), Catalunya en Miniatura (1989), Cant a Martorelles (1991), Tarda de juny a la Gavarra (1992), Dolça melangia (1993), La dansa dels gegants (1995), 50 i endevant (1996), L'aplec del vespre (1996), Hores viscudes (1998), Goig (1999), estrenada a l'aplec de Ripoll per 7 cobles dirigides per ella mateixa, Notes d'aigua (2001). En les seves sardanes envoltades èxit, s'endevina el repte que es posa la propia compositora per descubrir noves possibilitats que les fa ben diferenciades entre elles.

La conferència de la Montserrat Pujolar, compositora i dinamitzadora sardanista.
La conferenciant ens va explicar d'una manera molt entenedora com es compon una sardana segons l'estat d'ànim. Que normalment quan ve l'inspiració, aquella música sempre transmet alguna cosa en concret, alegria, tristor, records d'algun fet important en la vida del compositor... Ens va fer vibrar escoltant les seves sardanes amb l'explicació corresponent. Perquè l'havia fet i que la va empènyer a fer-la d'aquella manera.
Les 80 persones que, aproximadament, hi havia a la sala van quedar embadalits amb les seves explicacions, que d'una manera exquisida i sensible ens va transmetre a tots.
Des de la nostra Associació Sardanista Collblanc-Torrassa li donem les gràcies per haver vingut a les nostres contrades de Collblanc – La Torrassa. 16 de novembre de 2013.


II APLEC DE LA SARDANA - PARC DE LA MARQUESA
DIA 18 DE MAIG DE 2014
COBLES:
LA FLAMA DE FARNERS
JOVENÍVOLA DE SABADELL
BAIX LLOBREGAT

Sembla que era ahir que vam celebrar el 1r. Aplec de la sardana de Collblanc-
Torrassa, organitzada per la nostra associació, on vam assolir un gran èxit.
Això queda com una experiència i un record mot agradable i que ens va donar forces
per seguir endavant i, per tant, tenim la satisfacció de presentar el 2n Aplec per aquest
any 2014, emmarcat dins les festes de la Mare de Déu dels Desemparats.
Tots sabem que, si no fos, en primer lloc pels nostres associats que creuen en el
nostre projecte i ens recolzen, per l’Ajuntament de la nostre ciutat dins l’àrea de
Cultura i per la Regidoria del districte II, potser no fos possible realitzar aquest 2n
Aplec a les nostres barriades de Collblanc – La Torrassa.
La sardana és festa, és música, és tradició, és cultura, és sentiment, és participació, és
bellesa... és, en definitiva, la nostra DANSA NACIONAL DE CATALUNYA, malgrat
que, per diferents motius, no ha estat mai nomenada oficialment amb aquest títol i,
únicament l’any 2010 per motius polítics va ser nomenada injustament “element festiu i
patrimonial de Catalunya”.
En aquest segon Aplec, aquest any ens acompanyen les cobles LA FLAMA DE
FARNERS, LA JOVENÍVOLA DE SABADELL i LA BAIX LLOBREGAT, a les quals
agraïm la seva participació. Cal fer esment que estem orgullosos que la Cobla Baix
Llobregat participi en el nostre aplec, atès que considerem que és una cobla de casa
nostra (abans s’anomenava La Principal de Collblanc) i ens lamentem que actuï tan
poques vegades a la nostra ciutat.
També gaudirem abans de començar la sessió de tarda d’un petit cafè-concert que
ens oferirà la Cobla La Flama de Farners.
Des de la seva fundació, la nostra Associació es va marcar uns objectius que, de mica
en mica i amb l’esforç de tots, es van fent realitat. Fomentar i divulgar la nostra cultura
popular en l’àmbit de la sardana. Aquest és el nostre objectiu prioritari i pel qual
treballem dia a dia. De moment hem aconseguit omplir les nostres places amb quatre
audicions de sardanes, un primer aplec i el segon que es celebrarà el dia 18 de maig.
També hem organitzat tres conferències, el tema de les quals sempre ha estat la
sardana. A més hem col·laborat amb diferents entitats del nostre barri de Collblanc i La
Torrassa.
Nosaltres, tota la Junta de l’Associació sardanista Collblanc – Torrassa, hem treballat
de ferm, amb il·lusió i amb un sentiment d’amor cap a la nostra dansa, per poder
arribar on avui som, essent conscients que queda molt per fer, però que estem en el
camí... i una mostra és poder fer realitat la celebració d’un Aplec de sardanes cada
any, dedicat a les persones de les nostres barriades, als sardanistes en general i a tots
aquells que són amants de la cultura i les tradicions del nostre país.
Per tant, des d’aquí convidem a tothom a gaudir d’una jornada de sardanes, de cultura,
de trobada, d’amistat, de convivència i de tots aquells bons sentiments que ens fan ser
més feliços.
ASSOCIACIÓ SARDANISTA COLLBLANC-TORRASSA